חוק רישוי עסקים מחייב בעלי עסקים להוציא רישיון עסק כדי להגן על בטיחות, בריאותו ושלומו של הציבור. החוק מגדיר שורה של גורמים מאשרים (משרד הבריאות, משרד הכלכלה, משרד החקלאות, וכו') את התנאים ברישיון עסק על מנת להבטיח את תקינות פעילותו של העסק. לאורך השנים נוצרו תיקונים לחוק (ראה גם תיקון 34 לחוק) שמטרתם לייצר מפרט אחיד בדרישות ולהגביר את המודעות עבור בעלי העסקים באמצעות יצירת מפרטים אחידים.

בין השינויים המהותיים בחוק קיים התיקון אשר מרחיב את הפטור מהגשת מסמכי בקשה (חלקיים) לפריטים נוספים, כך שסה"כ 73 פריטים יזכו להקלה, התיקון החדש מבטל את ההוראה הגורפת מינואר 2021 בדבר פטור מצירוף תרשים סביבה ותכנית עסק לעסקים המסווגים לרישיון על יסוד תצהיר או היתר מזורז א'.

ומכאן כי בעלי עסקים עם פריטי הרישוי הבאים, פטורים מהגשת תרשים סביבה ומפה מצבית.

אם זאת חשוב להבהיר כי עדיין חלה החובה להגיש תכנית עסק על ידי אדריכל רישוי.

אז מה השינויים המהותיים בעקבות התיקון לצו רישוי עסקים לשנת 2022


ע"פ משרד הפנים "התיקון פונה ל-44,052 בעלי עסקים, המהווים, שליש מהעסקים בעלי הרישיון בישראל"  חלק מהשינויים שצפויים להיכנס לתוקף החל מ- 17.05.2022 להלן:

  • יבואני מזוןמסירים כפל רישיונות - ביטול רישיון עסק / רישיון יצרן / רישיון יבואן.
    בגדול החסם העיקרי של המהלך היה זמן המתנה, מכיוון שכל בעל רישיון עסק בתחום היה מחייב גם ברישיון עסק, המהלך נועד לקצר זמן מהותי לבעלי העסקים הליך הרישוי וההגשה נשאר ללא שינוי – חלה החובה בהגשת תכניות ואישור גורמי הרישוי ע"פ הצו.
  • רישיון יצרן - מסירים כפל רישיונות – לאחר התיקון בחוק, כל עסק שפועל מול שירותי המזון ומקבל רישיון יצרן משירותי המזון, אינו נדרש ברישיון עסק, שוב גם כאן, המהלך חוסך בזמן בלבד, חלה החובה בהגשת תכניות ואישור גורמי הרישוי ע"פ הצו.
  • ביטול אישור משטרה לעסקים "קטנים" - בהחלט מהלך מבורך בענף המזון, דבר שעיכב מאוד את העסקים בקבלת הרישיון ואם דרישות לא מציאותיות, החל מהיום – עסק מזון שמס' מקומות הישיבה פחות מ-200 איש – הגשת משקאות משכרים במקום. אינו נדרש באישור משטרה בהוספת פריט רישוי 4.8.
  • הארכת תוקף רישיון עסק לעסקים הבאים:

    מ-5 ל-10 שנים:
    קניונים, פארק מים, בריכות שחיה, מקווה, משחקיות, בתי אבות ועוד..
    מ-1 ל-5 שנים:
    אטליז, יריד מזון
    מ-10 ל-15 שנים: בתי מלון

 

מיהם הגורמים המאשרים את הרישיון עסק?


לשם הוצאת רישיון עסק נדרש לשמור על האינטרס הציבורי, הרישיון מותנה באישורם של הגורמים המאשרים הרלוונטיים לכל סוג עסק לפי חוק רישוי עסקים, ובניהם:

  1. איכות נאותה של הסביבה ומניעת מפגעים ומטרדים – המשרד להגנת הסביבה.
  2. מניעת סכנות לשלום הציבור והבטחה (שוד והתפרצות) – משטרת ישראל.
  3. בטיחות של הנמצאים במקום העסק או בסביבתו – משרד הרווחה והבטיחות של העובדים (משרד הכלכלה).
  4. מניעת סכנות של מחלות בעלי חיים ומניעת זיהום מקורות מים בחמרי הדברה, בדשנים או בתרופות – משרד החקלאות (וטרינר מקומי).
  5. בריאות הציבור, לרבות תנאי תברואה בעסקי המזון ובטיפול גוף – משרד הבריאות.
  6. הנדסה - הועדה המקומית קיום תכליות דיני התכנון והבנייה
  7. קיום הדינים הנוגעים לכבאות – רשות כבאות והצלה בישראל.

התיקונים נכנסו לתוקף, הרשויות לא יודעות זאת, לא מפתיע, פנו אלינו ונשמח לסייע לכם בהליך הרישוי ובבקשות לרישוי עסק, הליך רישוי עסקים הינו הליך בירוקרטי מסובך והגשת בקשה אינה נכונה יכולה לסבך את בעל העסק בדרישות לא רלוונטיות, היום ניתן לומר בוודאות כי הגדרת העסק על פי הצו משמעות גבוה בתהליך הרישוי, ועל כן, מומלץ להתייעץ מול אדריכל רישוי המכיר היטב את התהליכים.

"אני נהנה ללכת לעבודה, אמר: האדם מולי, כאשר הבוס שלו מעביד אותו קשה אך כבר מההתחלה מתייחס אליו כמנהל צוות"
לא ידוע